Translate

Note Mood


Sunday, June 2, 2013

Memori Indah Dalam Hidupku

Posted by snow white at 5:40 PM 5 comments Links to this post
         First entry untuk bulan Jun ini. Mungkin entry kali ni panjang. Sebenarnya nak post beberapa hari yang lepas tapi tengah busy siapkan PTA  nak tunjuk dekat SV. Hari khamis yang lalu merupakan hari terakhir kuliah dekat UKM bersama-sama student TH. Rasa macam tak percaya pulak dah tiga tahun berlalu. Macam baru semalam je daftar. Ingat lagi tiga tahun yang lalu aku datang daftar dekat kolej rahim kajai. Dapat bilik asrama tapi masa tu aku sorang je. Tak de roomate tapi tak kesahlah sebab dah biasa duduk asrama. Lepas sesi orentasi tamat, aku pergi ke kuliah untuk pertama kalinya. Kelas mula pukul 8 pagi tapi first year la katakan, pukul 7 pagi aku dah tercongok dekat bus stop sebab tak nak lambat. Bukan sorang2 ok. Ramai lagi 1st year dekat situ. Macam mana tau 1st year? Of course la tengok baju. Kalau yang perempuan siap baju kurung, lelaki lak dengan kemeja ada sesetengah tu bertie lagi. Tapi makin lama, faham-faham je la.....Sampai dekat fak, pergi cafe dulu sarapan. Perasaan aku waktu tu tak tau nak cakap. Dari Form 1 amek bidang Sains. Dekat matrik pulak amek Sains Hayat tiba2 dekat UKM dapat multimedia. Bidang yang memang aku tak pernah mintak dekat UKM ni. Nak wat camne, terima je la. Mungkin ada hikmah disebaliknya.

            Mula-mula belajar aku tak berapa rapat sangat dengan dak2 TH(multimedia). Aku rapat dengan dak course lain. Orang pertama yang aku tegur Simaa dengan Zu. Tegur je lepas tu aku wat hal sendiri. Bukan sombong tapi aku ni jenis yang lambat rapat dengan orang. Kalau dah kenal tak tau nak cakap apa. Hampir satu semester aku tak bergaul sangat dengan dak TH. Cakap pon kalau ada kerja kumpulan. Teruk kan aku ni. Akhir semester satu, baru aku rapat ngan dak TH. Itu pon lepas ada krisis ngan course lain. Serius aku terasa giler dengan diaorang. Krisis apa???? Malas nak ingat balik. Walaupun aku ni pendiam tapi aku tak boleh hidup kalau x de kawan. Lepas krisis tu aku bertekad nak rapat dengan dak TH. Lagipon aku akan habiskan masa 3 tahun dengan diaorang. Nampak macam motif aku rapat dengan diaorang salah sebab aku tak nak hidup sorang2 kat UKM ni. Namun dari situlah memori indah aku tercipta. Mungkin tak dapat aku lupakan. Aku ingat lagi waktu kelas statistik dekat bk7, aku terus duduk dekat barisan kedua. Aku mula tegur.

" Hai, ada orang tak duduk sini?"

" Tak ada, duduklah."

" Nama sapa?"

" Najlaa Izzati. Panggil Najlaa. Yang ni Nooraidah panggil Ida"

" Wei, ko ni. Mana de.Panggil Aida. Nama sapa?"

"Nurul Elnika. Panggil El. Oo..Najlaa. Yang ni nak panggil Ida ke Aida"

"Mana-mana je la. Tak kisah"

"Ikut Najlaa la. Panggil Ida,"

Lepas kelas tu dengan muka tak malu aku ikut diaorang gi cafe. Dari situ kami berkenalan. Simple kan. Kalau ada projek mesti kami bertiga satu kumpulan melainkan pensyarah yang tetapkan. Semester dua pulak ada sorang baru masuk. Nak tegur takut. Cam scary je. Masa sem ni la aku mula nak rapat dengan Simaa dengan Zu. Mereka berdua ni selalu bersama dari sem satu lagi. Kolej pon sama. Ada sekali tu gi cafe tiba2 nampak bertiga lak. Dekat situ la diaorang kenalkan aku ngan student baru tu. Ooo...nama dia Ain. Bila dah kenal tak de la scary sangat. Ok je dia. Kalau tak silap aku kami berenam rapat sebab ada satu projek tu kami group sama. Tu yang rapat. Lagipon kami suka duduk depan. Tak sangka dari perkenalan yang singkat membawa kepada sebuah persahabatan yang erat.

Gambar student TH 1st year.

        Tak ingat bila gambar ni diambil. Masa sem satu ke sem dua. Muka dalam ni happy je tapi sebanarnya aku tak kenal sangat pon. Budak2 Cina lagi la aku tak tau pon nama diaorang. Bila masuk tahun dua barulah student TH mula nak rapat. Dah nampak da group2 yang terbentuk tapi tak bermakna kami tak bertegur sapa. Banyak kenangan yang tak dapat dilupakan. Shooting dekat Melaka, program IKHWAH, I-TOUCH.  Geng aku pulak tiap2 sem mesti ada buat aktiviti tanda kenangan. Sem 1, pergi ZOO Negara. Kami berempat je yang pergi. Aku, Ida, Najlaa dengan Zu. Time ni aku amek kursus fotografi. Apa lagi aku pon praktikkan ape yang da belajar. Sem 2, pergi i-City. Najlaa pulak yang tak de. Kami pergi berlima je. Masuk rumah salji. Aku dah pernah gi i-City tapi bila pergi dengan kawan-kawan terasa lain pulak. ^_^. Sem 3 lagi best. Short sem. Waktu ni tengah cuti sem tapi kitaorang ada short sem. So, tak balik la. Time ni puasa. Asrama pon kosong. Tinggal beberapa orang je. Kenangan yang tak dapat dilupakan kitaorang buat BBQ. Mentang-mentang tak de orang....hihihi. Siap main mercun lagi dengan bunga api.

         Masuk tahun tiga, kami pergi praktikal. So, tak jumpe la ngan student TH yang lain. Masuk sem baru kecoh bercerita tempat LI. Tapi yang tak best kena buat PTA. Pening-pening.....Walauapapun sempat lagi kami berenam keluar ke Sg. Tekala. Bila lagi kan????? Lepas tu bila minggu-minggu terakhir ni masing-masing sibuk bergambar (termasuk aku sekali) sebagai tanda kenangan selama tiga tahun. Bulan 10 dah konvo.  Jom layan gambar kat bawah ni. Sedih sebab aku tak dapat bergambar dengan diaorang. Tak sempat sebab ada presentation. Solat pon belum lagi. So, tak dapat join. Hopefully, kita dapat bergambar bersama-sama lagi.





   

             Lepas ni tak tahu bila boleh jumpa lagi. 5 tahun, 10 tahun atau mungkin selama-lamanya takkan berjumpa. Kita tak tahu, kalau ada diizinkan Allah  insyaallah akan berjumpa. Walaupun tak jumpa, kita semua masih boleh berhubung di alam maya kan. Sebenarnya banyak lagi nak cerita tapi memandangkan entry ni da panjang terpaksa dipercepatkan ceritanya. Namun, kenangan yang terpahat tak mungkin dapat dilupakan dengan mudah. Beberapa tahun lepas ni bila baca balik entry ni mesti sedih...sekarang pon dah touching. Sebagai penutup bicara, hayatilah lirik di bawah ni.

Masihku ingat lagi
Semusim yang berlalu
Awal perkenalan kita di sekolah ini
Lidah kelu membisu
Hanya senyum tersimpul
Namun sukarnya untuk meluahkan kata-kata
Mengharapkan hulur salam kemesraan
Ratapan naluri

Hari-hari berlalu
Kemesraan tersimpul
Mengisi tiap waktu cerita suka dan duka
Tiap kata terucap
Pasti senyum terukir
Menyusul gelak tawa gurauan kebahagian
Pasti rindu terasa bila berjauhan
Sucinya ikatan..


Saat-saat indah...
Bila kan kembali...
Pasti bersemadi...
Tertulis di hati...
Manisnya kenangan...
Menjadi memori...
Milikku abadi...
Hingga akhir nanti..

Sungguh pilu terasa
Tiba saat berpisah
Air mata berlinangan hati sebak menahan
Di akhir pertemuan
Adanya perpisahan
Namun tiada berdaya untukku menahannya
Ku hulur tangan ini sebagai tanda
Salam perpisahan........


p/s: Nak tujukan ucapan dekat coursemate walaupun tak sure diaorang baca ke tak entry ni.

      Kepada Ida, Najlaa, Simaa, Zu, Ain: terima kasih sebab korang sudi terima aku jadi member kamcing korang. Sudi bersama aku saat suka dan duka. Terima kelebihan dan kekurangan diri aku. Sentiasa bagi tunjuk ajar dan dorongan serta sokongan tanpa kira masa. Minta maaf andai kata aku pernah terguris perasaan korang dengan kata-kata ataupun perbuatan aku selama tempoh persahabatan kita.

Kepada coursemates yg lain :  E-Von, Jack, Mak Sheila, Bell, Szu Xin, Kak Sopi,Kak  Emi, Kak Najwa, Kak Baq, Kak Eti, Siti, Sobana, Farhah, Yana, Fatene, Haz, Basyrun, Ameer, Taufik, Azri, Luqman, Ikhsan, Haaris, Faizul, Akmal, Leng Leng, Mei Yen, Si Ting, Suat Lee, Wen Men, Jing Wen, Siong Chian, Christopher, Chee Hong, Fan Jet, Boon Tat, Kim Han. Sorry kalau ada yang tertinggal. Walaupun aku tak rapat dengan korang macam mana aku rapat dengan mereka berlima tapi banyak kenangan yang dah kita lalui bersama. Terima kasih sebab turut mewarnai kehidupan aku di universiti ni. Minta maaf kalau andai kata ada silap salah serta terkasar bahasa yang mungkin aku tak perasan. Halalkan makan minum dan ilmu yang korang bagi. Semoga kita berjumpa lagi.

Buat yang terbaik untuk final exam dan present PTA yang akan datang.



Saturday, May 18, 2013

fastfood bar

Posted by snow white at 10:09 AM 0 comments Links to this post
Fastfoodbar-y8
Fastfood Bar
Click here to play this game

 

Wednesday, May 15, 2013

BAGAIMANA MENDAPAT KEBERKATAN BELAJAR...

Posted by snow white at 3:48 PM 0 comments Links to this post
1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.

Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu.

Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang. Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama.

2) Disiplinkan diri.

Setiap kali mahu study, mesti baca satu muka surat al-Quran sebelum bermula waktu study itu. Jadi, pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita. Ustazah ada cerita satu kisah yang sangat memberi inspirasi.

Ada seorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur, walaupun sudah lebih dua tahun dia meninggal dunia. Ramai yang pelik kerana budak itu masih kecil, dalam umur 15 tahun. Jadi, ada yang pergi pada kedua ibu bapa budak itu dan bertanya, apakah amalan budak perempuan ini.

Ibunya menjawab, saya tidak tahu apa yang istimewa anak saya lakukan, cuma saya tahu dia sangat menjaga al-Quran. Setiap kali sebelum belajar, dia pasti akan baca satu muka surat ayat-ayat al-Quran, memang tidak pernah tinggal. Jadi, budak sekecil ini pun boleh baca satu muka surat setiap kali sebelum belajar, kita yang besar panjang ini mustahil tidak mampu bukan? Orang yang hebat tidak akan memberi alasan, tetapi dia sentiasa cari jalan.

3) Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk Syaitan menghalang kita menuntut ilmu.

Apabila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut, tetapi tetap tidak faham, dan akhirnya, kita rasaputus asa dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik. Akhirnya, kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan.

Jadi, apa kata kita cuba tips daripada 'salafus soleh' terdahulu. Apabila ada sesuatu yang menghalang fokus, mereka pergi perbaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat.Jika kita seperti ini, sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai.

4) Utamakan seruan Allah S.W.T.

Part paling penting! Apabila sedang khusyuk study, tiba-tiba azan berkumandang. Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T. Tidak lama pun solat ini. Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa:

"Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya."

Jadi, setiap kali rasa berat punggung mahu berhenti study untuk solat, ingat kembal, jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di Akhirat kelak, aku perlu utamakan solat dahulu daripada kerja lain. Mana kita tahu bukan, kita lagi rasa mudahapabila belajar selepas selesai solat itu. Inilah namanya berkat. Apabila kita utamakan Allah S.W.T daripada benda lain.

5) Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar.

Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu. Apabila kita ada wudhuk ini, kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam Islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar, tiba-tiba azan. Kita tidak tahu dengan wudhuk itu, kita belajar lebih berkat.


text generator

"---------------------------"
 

:: 안녕하세요 :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review