Translate

Note Mood


Saturday, December 10, 2011

Hari ke-2 bengkel fotografi.

Posted by snow white at 10:52 PM 3 comments Links to this post
Ari ni hari ke-2 bengkel fotografi. Taklimat diberi oleh saudara Ejad. Kalau nak tgk gambr2 yg dye snap leh melayari blog ejadfotopoyo.blogspot.com. Snow white suke sgt tengok foto-foto yg ditangkap oleh saudara Ejad. Cantik & menarik. Teringin nak ambil gmbr yg lawa cam2 satu ari nanti. Skang ni dlm proses blaja gi. Dah abes Ejad bagi taklimat & tips2 b4 tangkap gambar, kami pon wat praktikal kat luar. Sepatutnye kami kne tangkap gambar landscape & potrait tp oleh sbb hujan so stop sekejap then smbg blek ble hujan da berhenti. klu gambar potrait x leh tunjuk kat sini. Model dye privacy.Hehehe.... Secara jujurnye, snow white x brape pandai sgt nak tangkap landscape lagi2 kalu tempat 2 byk bangunan. Tapi time praktikal ari ni blasah jer walaupon x brape nak puas ati. Then sambil2 tu snow white tangkap gambar macro. lain org srh wat lain yg snow white buat. Tapi mmg snow white lebih prefer ngan macro. So thank to Ejad coz ajar kami cara-cara untuk tangkap gmbar yg cantik. Segala ilmu yg diberikn cam RO3, shutter speed, aperture, sunny-16 rule n byk agi akan snow white praktikkn dlm foto2 yg akan dtg dan tidak lupe juge kpd penasihat kelab seni foto En.Raai Osman yg byk membimbing kami sepanjang sem ni. Gambar2 kat bwh ni semua snow white amek gune compact camera(Fujifilm FinePix JX250).









  

Light Painting

Posted by snow white at 9:56 PM 2 comments Links to this post
Salam korang............minggu ni snow white de bengkel fotografi anjuran kelab seni foto UKM. Bengkel ni 2 ari jer n start smalam. banyak bende bru yg telah dipelajari. Snow white mmg minat bende2 fotografi ni. Smalam first day n mlm smalam baru jer kteorg blaja light painting. Kalau gune DSLR (Digital Single Lens Reflex) kamera lawa r gambar.Walaupun just gune compact, tp hasilnye sgt memuaskan hati snow white. kat bwh ni adalah gmbr2 yg diambil hasil drpd 1st blaja light painting. Actually nak post smalam tp da penat sgt tertido lak. hehehe....Smoge terhibur.!!!!!!!









Monday, December 5, 2011

berpuasa hari Asyura

Posted by snow white at 9:15 PM 0 comments Links to this post
Kita sudah pun masuk tahun baru 1433 Hijrah. Banyak peristiwa besar yang berlaku dlm bulan Muharram ni terutama 10 Muharram atau dikenali sebagai Hari Assyura. Oleh sebab itu, kita disumatkan berpuasa bagi menghormati hari tersebut. Akan tetapi orang Yahudi juga berpuasa pada 10 Muharram. Jadi, untuk membezakan antara orang Islam dan Yahudi kita disunatkan untuk berpuasa sama ada 9 & 10 Muharram atau 10 & 11 Muharram. Banyak kelebihan yang kita dapat apabila berpuasa pd hari Asyura.


Baginda bersabda: "Berpuasa sunat pada 10 Muharram akan menghapuskan dosa setahun sebelumnya". Riwayat Muslim.
Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda : " Sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka." 

Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W : " Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W : " Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura !". 

Lalu dikesempatan yg ada hari ni aku berpuasa sunat. Td sebab tak nak berbuka kat kafe atas sbb trtentu, aku n kawan pergi berbuka dekat MFC,Bangi. First time mkn kat ctu. Selama ni kawan aku cerita jer. Dah lama rancang nak makn kat situ tapi tak jadi-jadi. Entah kenapa lak ari ni tempat 2 lah jd pilihan untuk kteorg berbuka puasa. Boleh tahan la hrgenya. Lagi murah dr KFC,McD n Pizza Hut. Kalau gi MFC tu kira complete r ayam , burger , pizaa pon ade. 
Tadi buka order combo 1. De nasi Arab, ayam n air. Air leh tukar and byrn tambahan pon. Tax pon x de so harga yg terpampang 2 la harga yg akan korang bayar. Oleh kerana esok nak puasa lagi, order la burger seketul tok sahur sok walaupun da simpan azam x nak makan burger tp tengok kawan makan td cam terliur lak. X pe skali ni jer....... Sampai sini jer celoteh kita tok ari ni. ^_^

text generator

"---------------------------"
 

:: 안녕하세요 :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review