Translate

Note Mood


Sunday, March 31, 2013

HO HO HOLIDAY..... (part 1)

Posted by snow white at 9:17 AM 2 comments Links to this post

                Alhamdulillah....akhirnya rancangan percutian untuk sem ni dah terlaksana. Setelah sekian lama merancang baru dapat pergi. Cuba teka dekat mana destinasi percutian kali ni. Kat mana ek??????? Zoo Negara sudah...i-City sudah...Petrosains sudah....kalau tengok tempat-tempat tu semua jauh dari UKM tapi destinasi kali ni kitaorang pilih yang dekat je. Tak sampai sejam pon perjalanan. Walaupun dekat tapi seronok sangat. Seronok3x... Tempatnya di Sg.Tekala.

                    Pemandangan di Sungai Tekala

            Snow White nak story pengalaman Snow White semalam. Bermula dari jam 4.30 pagi.... ceh..wah macam gempak je. Snow White bangun pukul 4.30 pagi untuk masak spegetti tapi start masak 4.45 pagi. Awalnya..bangun. Masak spegetti je kot. Harusla, sebab periuk ada satu je. Kenalah gilir-gilir nak rebus mee, rebus ayam, masak sos lagi. Setelah berhempas pulas siap masak pukul 6.15 pagi sekali air honey dew. Fuuhhh, lega dengan mulut yang tak berapa betul sangat nak rasa makanan pepagi ni...tawakal je la. Lepas tu dah siap kemas, basuh pinggan mangkuk lagi, mandi...tengok jam dah 6.45 terus solat subuh. Baju tak kemas lagi tu. Siap gosok baju mesej Simaa. " Simaa nak grk msj ek. Org x siap gi ni" Maklumla rancang nak gerak 7.00 pagi. Teettt....teettt.... "Belum2. Org br hbs mandi. dlm 7.30 org grk :)". Apa lagi Snow White terus sapu bilik sikit-sikit then siap sebelum sebelum Simaa dengan Zu datang. Sampai di Kolej Ungku Omar, Najlaa dah tunggu dah. Rupanya Anwar tak sampai lagi. Kitaorang sewa kereta Alza dengan dia sebab kitaorang ada 6 orang + barang lagi. Dekat pukul 8 baru Anwar sampai lepas tu bersyarah panjang la pulak....mamat ni. Tangan Snow White dah lenguh angkat Spegetti sebelah tangan. Then pergi ambil Ain dekat rumah dia. Lupa nak mention kereta Alza ni baru...kot...kami yang kedua pakai..hehehe... Orang terakhir sekali Ida. Kesian mak Ida. Baru je beli tempat nak buat BBQ, kitaorang yang rasmikan dulu...minta maaf ye..mak cik... ^_^. Bila dah kumpul 6 orang memang riuh la dalam kereta tu. Tambah lagi masing-masing excited....lagi la riuh. Ada sekali tu tengah syok bergambar dalam kereta sampai tak sedar lampu dah hijau. Kereta depan semua dah jalan. Nasib tak kena hon kereta belakang. Hehehe...

      Dalam pukul 10 lebih sampai dekat sungai tekala... mak...aiiihhh penat giler kot panjat naik atas nak cari tempat yang sesuai. Lagipun tak ramai sangat. Kitaorang pon mula membakar arang.. sambil nak tunggu, kitaorang makan dulu keropok lekor, pisang goreng dengan minum air kelapa..

Proses membakar arang


Air kelapa dengan makanan yg dibeli dekat bawah

Sementara tunggu...apa kata kita tengok sat sekeliling Sungai Tekala ni. Snow White letak beberapa keping je. Nanati panjang sangat pulak entry ni..




 Bila bara dah sedia, kami mula BBQ. Macam-macam makana yang kami bawa. Kalau tengok mesti tak percaya makanan tu akan dimakan oleh 6 orang girls. Nak tau tak menu kami apa? Ayam 2 ekor, ikan kembung 2 ekor seorang, ikan keli 6 ekor, sosej satu paket panjang, spegetti, nasi dan telur masak kicap akhir sekali jagung bakar. 





Banyak tak...... mesti korang fikir. Habis ke????? Mestilah habis. Tapi tak de la kami makan sekali harung. Mana yang dah siap bakar, makan dulu. Lagipun kami dekat situ sampai petang so, bila dah lapar balik, makan lagi. Tapi sebenarnya dalam diam kami ada rancang sesuatu untuk Ida. Memandangkan hari Khamis tu birthday dia, so kami rancang nak sambut birthday dia walaupun dah lambat sehari. Nasib baik dia tak perasan kek yang kami bawa sepanjang perjalanan. Tengah dok sembang-sembang dengan dia lepas siap bakar semua makanan, Najlaa, Ain dengan Zu senyap-senyap prepare pasang lilin dekat kek nak surprisekan Ida. Tapi malangnya.....Zu dah tertunjuk kotak kek dulu. Kantoi....surprise tak menjadi. Walau apapun Ida still terharu sebab tak sangka kami akan beli kek. Ha...bulan 10 birthday nanti konvo korang kena bawak hadiah tau. Hehehe....(demand giler). 

                              Kek birthday Ida. Sedap........

           Ok kita sambung cerita. Sebelum sambut birthday Ida ada la sekumpulan pelajar (tak tau la U mana) datang dekat dengan tempat kitaorang. Jumlah diaorang teramat la ramai. Yang kami geram sengat tu jumlah lelaki ramai giler. Sebenarnya kami dah plan nak solat zohor dekat situ je. Nak turun bawah jauh sangat. Habis rosak rancangan. Nak ambil wuduk susah la. Dah la depa pandang-pandang kami. Nak suruh kami blah dari situ la. Tapi jangan harap. Walaupun kami berenam and depa ramai jangan ingat kami takut. Yang bertambah geram tengah kami dok sedap-sedap makan kek boleh pulak.....mamat tu hisap rokok menghala ke kami. Terbantut nak makan sebab bau rokok yang amat kuat. Tolong hormat sikit dekat kami yang dah lama bertapak dekat sini. Nampak sangat kot diaorang nak menghalau. Pelik juga depa ni tak solat Jumaat ke???????Lepas tu kami pon kemas-kemas. Diaorang psyco kami, kami psyco balek. Kemas, cuci perkakas konon nak balik padahal kami nak kemas je pon. So, meja tu bersih sikit nak letak makanan hehehe.... Simaa, Zu dengan Najlaa kemas sementara Ida, Ain dengan Snow White pergi toilet + ambil wuduk sekali. Masa kami bertiga nak naik balik bertembung pulak dengan budak U tadi. Saja jer budak ponpuan tu tak bagi kami lalu padahal dah nampak kami nak naik atas bagi la laluan sikit. Apalagi Snow White pon balas balik. Ada nampak mamat tu nak turun ( geng bebudak U tadi) Snow White dengan Ain selamba je...tak nak mengalah hehe... Lepas semua dah siap solat, kami pun terjun dalam air. (Budak U td semua dah balik. Lega....). Best....sejuk. Sbelum tu kami da kemas makanan dengan beg letak dekat dengan kitaorang main air. Ye la, monyet asyik usha.....je dari tadi. Nak cakap lama tak juga la. Ada la dalam sejam duduk dalam air tapi cukup untuk buat kaki Snow White kebas. Mula-mula rancang nak rendam kaki je. Bila dah masuk tu....dia....sampai paras pinggang basah. Belum lagi terkena serangan air dari Simaa dengan Zu. Ada sekali dyeorang rancang nak rendam Zu dalam air. Mula-mula Snow White blur apa yang diaorang bisik-bisik ni. Ooo.....baru tau. Lepas tu Ain tarik kaki Zu habis Zu terendam dalam air. Kitaorang yang lain join sekali. Bak kata orang pelakon tambahan. Lepas tu Zu nak balas balik, Snow White yang jadi mangsa. Habis basah satu badan. Nasib bawak baju lebih.....tak ada la geram sangat. Lepas tu duduk atas batu kejap nak keringkan sikit baju sebelum tukar baju. Lepas tu...........

bersambung......

p/s: sorry, gambar tak boleh nak rotate.

 




Friday, March 29, 2013

Shopping di Econsave

Posted by snow white at 12:07 AM 0 comments Links to this post
Wah....setelah sekian lama akhirnya laptop ni ok juga. Alhamdulillah...Ari ni Snow White ngan kawan-kawan pergi shopping. Shopping apa? Apa lagi shopping barang-barang nak pergi holiday la....dekat mana? Ha, itu kene tunggu entry yang seterusnya la. Tak seronok la cerita awal. Entry ni Snow White nak cerita jer gelagat kitaorang membeli belah tadi. Orang ada lima je tp shopping...mak aih mengalahkan orang dah berkeluarga tapi memang best la dapat keluar sama-sama. rasanya kali terakhir masa puasa tahun lepas. Buat BBQ kat Kajai. Alamak..ada dak Kajai baca tak. Kantoi..masak dekat kolej. Tapi kitaorang tak guna elektrik ye. Guna arang jer... :P.

Gambar apa ni?

Gambar apa ni ek? Kalau korang nak tau, dalam plastik tu ada ikan keli. Tak percaya??? Snow White bagi tau lagi satu rahsia yg memang korang susah nak percaya. Ikan keli ni hidup lagi tau. Tadi kawan Snow White baru je gi jala ikan keli dekat aquarium econsave. Hasil penangkapan agak memberangsangkan. Ada la dapat dalam 6 ekor camtu. Kesian kawan Snow White tangkap sorang-sorang. Ada la sorang assistant. Maaf la ye...kami yang lain takut nak pegang ikan hidup. Lebih kurang 1jam lebih siap akhirnya beli barang...


Maaf la ye... tak sempat nak edit gambar.

Penuh...satu bonet. Hebat tak kitaorang. Tugas Snow White masak spegetti. Tadi dah potong kecil ayam tinggal masak je esok pagi. Snow White rendam juga dalam air batu. Harap-harap tahan sampai esok pagi. Maklumla...tak ada peti sejuk. Nak buat camne kan. Tak sabar.....nye......nak tungu esok. Ok la. Mata pun da ngantok. Snow White nak tidur dulu kang tak pasal bangun lambat habis rosak plan.

NANTIKAN SAMBUNGANNYA.......^_^


Monday, March 4, 2013

1 CITIZEN

Posted by snow white at 9:09 AM 0 comments

Ok tajuk entry kali ni 1citizen. Sapa tau 1citizen tu apa. 1citizen? Pe benda tu? Program 1 Malaysia ke? Ha...kalau kauorang nak tahu, 1citizen ni program untuk pelajar IPT mengasah bakat mereka (ni yang Snow White faham la) Program ni dah diluluskan oleh Kementerian Pelajaran Tinggi tau. Ada beberapa kategori yang boleh kita masuk. Hadiah lumayan tau.....tambah dengan sijil yang diiktiraf lagi perghhh....mantap. Boleh jadi bonus mark masa nak cari kerja sok. Eh, dah melalut pula. Kategori adalah seperti video animasi, kreative writing, poster dan banyak lagi. Tak ingat pula yang lain. Kalau nak tahu boleh la layari laman web 1citizen. Ok program ni macam ni. Kita daftar dulu untuk masuk under IPT masing-masing. Lepas tu kita pergi kelas 2 hari sabtu ahad. Dalam kelas ni kita akan belajar 8 module ( e-access, e-literate, e-rule, e-safety, e-interaction & collaboration, e-enterprise, e-care dan e-accauntability). Lepas habis 8 modul ni kita akan jawab exam. Ha..ada exam ke!!!!!!!! Jangan terkejut. Bukan exam macam nak final tu. Just nak tau sejauh mana kefahaman kita dalam 8 modul tadi. Ade 45 soalan dalam masa 55minit. Kalau kita dapat 640/1000, kita dah layak dapat sijil dan boleh ke peringkat seterusnya. Alhamdulillah, setelah exam yang mendebarkan semalam Snow White dan kawan-kawan berjaya. Hehehe.....senangnya dalam hati, dapat tambah sijil lagi...menyanyi la pula..isy5x. Lepas lulus exam, hantar proposal dalam 2 minggu then dapat satu lagi sijil. Menang kalah tu adat pertandingan tapi kalau menang lagi happy. Senang tak 1citizen ni? Dah la tak ada yuran penyertaan, dapat 1 kredit dalam ko-k, dapat 3 sijil lagi tu yang diiktiraf. Lepas tu kalau menang dapat duit lagi. Berbaloi kan? 1 pertandingan dapat 3 sijil. Tak payah susah-susah nak buat buat program tok dapat sijil dengan jam kredit. Dengan kertas kerja, cari dana la bagai. Tapi untuk sesiapa yang tak lepas exam tu jangan sedih. Korang tetap akan dapat sijil untuk kehadiran. So, apa lagi jom beramai-ramai daftar 1citizen. Sebenarnya nak post gambar sijil tu tapi tak leh pula. Ntah pe kena dengan netbook ni. Tak boleh nak download.

 ^_^. Peace....

text generator

"---------------------------"
 

:: 안녕하세요 :: Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review